maanantai 14. heinäkuuta 2014

Jokioisten vanhat kansakoulut


Nykyään saa kuulla ja lukea joka puolelta kuinka kouluja suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi, oppilaat sekä opetus siirretään väistötiloihin. Latovainiossa Terävän koulussa toimi aikoinaan yläluokan opettajana herra Väistö. Väistötila siis oli opettajan asunto toisaalla.

Olihan siellä opettajana Koistinen ja Vasankarikin mutta alakoulussa oli aina vaan Kyllikki Lintunen oli koko työikänsä. Oli jo minun tätinikin kouluaikana ja sitten minun jälkeen se koulu suljettiin. Joskus 60-luvun lopulla.

Minun aikanani hirsikoulussa oli harvat seinät ja puulämmitys joten ilma vaihtui.

Terävän koulun suljettua ovensa, niin Kuumassa sijaitseva Latovainion kansakoulun nimi muuttui Kuuman kansakouluksi. Kun vielä Jänhijoen ja  Rehtijärven koulut suljettiin niin Tyyne Tasanen siirtyi Jänhijoen koulusta opettamaan Kuuman 1.-2. – luokkalaisia. Tyyne opetti jokioislaisia yli 30 vuotta. Kuumassa Annikki ja Arvi Mäki-Tanila jäivät eläkkeelle 1974 ja uusiksi opettajiksi valittiin Raili ja Martti Joensuu. Jokioisten koulut muuttuivat peruskouluiksi vuonna 1976. (Nämä tiedot perustuvat Martin teksteihin.)

Kuuman koulun 80-luvulla kauan ja hartaasti odotettu peruskorjaus toteutuu. Koulun katto uusittiin, ja lämpöeristystäkin parannettiin. Miten lie tuo lisälämpöeristys toteutettu? Toivottavasti ei mineraalivillalla ja muovilla sisäpuolelle? Nykyään suositellaan vanhojen talojen lisäeristys aina ulkopuolelle ja tuuletusraon kera.

Kiipun kouluunhan tehtiin iso remontti muutama vuosi sitten mutta sielläkin havaittiin pian uusia sisäilmaongelmia ja koko koulu suljettiin olikos se vuonna 2010? Koko remontti meni ihan hukkaan vaikka kaipa kylän väki voi siellä hetken oleskella kun pääosin ollaan muualla.

Juttu täällä.


Kiipun koulu.

Jo aiemmin suljetun Rehtijärven koulun rakennuspäätös on tämän paperin vasemmassa yläosassa.

Rehtijärven koulu oli taannoin  myynnissä ja siellä ainakaan ei lisäeristeitä kuvien mukaan ole laitettu sisäpuolelle. Miten lie sitten lattiarakenteiden remontti toteutettu?Näemmä Kuumassa on ollut pitkään opettajana Tuula Peltonen

Ja jottei outoja nimiä sekoitettaisi niin Kiipun, Kuuman, Kalsun lisäksi Somerollakin on koulu: Kiiruun koulu ja siellä on homeongelma. Kiirus näitten kanssa vielä tulee, sanon vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti