lauantai 23. toukokuuta 2015

Historiallinen Latovainio I

Latovainiokin on historiallinen paikka. Jos ajatellaan  niinkin tuoretta aikaa kuin vuotta 1560. Silloin Erik XIV nousi valtaan ja hän lahjoitti Jockis Fierdingin neljänneskunnan Klaus Kristerinpoika Hornille. -tämän sotasaavutuksista tietty.

Tuo Jockis oli pitkältikin Loimijoen ja Jänhijoen maa-alueita, alkaen aina Tammelasta läpi Jokioisten Ypäjälle asti. Lahjoituksen ehtona oli että Hornin piti ylläpitää kuninkaan ratsujoukoissa kymmenen ratsumiestä. Jokioisten neljänneskuntaan kuului silloin 130 verotaloa, joista puolikymmentä oli Latovainiossa.

Myöhemmin vuonna 1572 Jokioinen läänitettiin uudelleen Klaus Fleminginpojalle ja vuonna 1602 Jokioinen läänitettiin Jesper Matinpoika Kruusille. Jesperin kuoltua Jokioinen ja Jokilääni siirtyi hänen leskelleen Britalle ja sen jälkeen lesken pojalle Johanille ja pojankin kuoltua leski Kaarina sai alueen.

Kaarinan aikana veroja korotettiin ja talonpojat nousivat kapinaan vuonna 1625. Kapina taltutettiin ja Kaarinan tytär Anna-Maria astui johtoon vuonna 1676 ja hänen kuoltuaan 1716 alue jaettiin viidelle perilliselle.

Jokioinen kuului näin jaettuna Jägerholmille. 1700 luvulta on saatavissa myös jonkinmoisia taloustietoja. Keskimääräinen talojen vuosittainen bruttotulo oli 285 taalaria josta talojen piti maksaa kartanolle veroa 32 taalaria rahana ja muina tuotteina 182 taalarin edestä. (viljaa, ohraa, tukkipuita, työtunteja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti