maanantai 25. toukokuuta 2015

Historiallinen Latovainio VI


Syytinkisopimus kirjoitettiin ja allekirjoitettiin virallisen kaupanvahvistajan kanssa. Tässä alla eräs aito ja alkuperäinen sopimus. Kylä, aika ja henkilöt ovat todelliset vain niiden nimet ovat muutetut, vuosiluku ja asiat täsmäävät.

Syytinkisopimus


Kauppakirja

Pojallemme Johannes Asser Koskenpäälle myymme ja luovutamme Jokioisten pitäjän Latovainion kylässä omistamamme Koskenpää nimisen tilan RN:o 6(12) keskenämme sovitusta seitsemänkymmenen kahdentuhannen (72.000) Suomen markan kauppahinnasta ja muuten seuraavin ehdoin:
1) Kauppahinta suoritetaan siten, että ostaja maksaa kolmen vuoden kuluttua tästä päivästä lukien Smk 40.000:- jaettuna tasan sisarilleen ja veljilleen Kalle, Henrik, Lauri, Henriikka Lyydia, Toini, Väinö, Tove, Paavo Otto ja Matti Einar Koskenpäälle sekä loppukauppahinnan Smk 32.000:- viiden vuoden kuluttua tästä päivästä samoin tasan jaettuna edellä luetelluille veljilleen ja sisarilleen. Molemmat kauppahinnan erät ovat ilman korkoa maksupäivään saakka.
2) Kauppaa seuraa kaikki tilalla oleva elävä ja kuollut irtaimisto.
3) Tilanomistusoikeus siirtyy ostajalle heti.
4) Myyjät vastaavat siitä, ettei tilalla ole mitään rasituksia.
5) Kuluvan vuoden verot ja muut maksut suorittaa ostaja.
6) Ostaja on velvollinen suorittamaan myyjille seuraavan, vuotuisen, eläkkeen:

6 hl rukiita, 3 hl ohria, 3 hl kauroja, 5 hl perunoita, 20 kg lampaanlihaa, 30 kg sianlihaa, yksi vuoden vanha mullikka joka syksy teurastettavaksi, 10 kg suolakalaa, 10 kg kahvia, 10 kg sokeria, yksi pari jalkineita kummallekin, lehmä ja kaksi lammasta talon puolesta ruokittavaksi, joiden tuotteet saavat myyjät vapaasti käyttää, erillinen huone tarpeellisine valoineen ja pilkottuine puineen asuttavaksi, matkoille hevoskyyti tarpeen mukaan, jota paitsi ostaja on velvollinen eläkkeensaajain kuoltua kustantamaan heidän hautauksensa.

 Talosta tulee antaa eläkkeensaajien vieraiden hevosille tallipaikka, heinät sekä tarpeellinen vesi. Toisen eläkkeensaajan kuoltua vähenee eläke puolella. Jos eläkkeensaajat haluavat elää samassa taloudessa ostajan kanssa, ei edellä lueteltuja eläke-eriä tarvitse heille suorittaa, ollen eläke eroon tahdottaessa maksettava etukäteen kunkin touko- ja marraskuun 1 päivänä, puoleksi kerrallaan.
 Myyjillä on oikeus ostajaa tämän enempi kuulematta kiinnittää eläke myytyyn tilaan.
Toisen eläkkeensaajan kuoltua vähenee eläke puolella.
Tätä kauppakirjaa on laadittu kappale myyjille ja kappale ostajalle.
Jokioisissa, elokuun 30 päivänä 1935.
Juho Brunolf Koskenpää
[puumerkki]
Amanda Lydia Koskenpää
[puumerkki]
Edellä olevaan kauppaan tyydyn ja sitoudun puolestani täyttämään kauppaehdot.
Johannes Koskenpää

Edellä olevan kauppakirjan allekirjoittajat Juho Brunolf ja Amanda Lydia Koskenpää, myyjinä, ja Johannes Asser Koskenpää, ostajana, jotka henkilökohtaisesti tunnen, ovat yhtäaikaa saapuvilla ollen myöntäneet luovutuskirjan oikeaksi ja sen alle omakätisesti kirjoittaneet nimimerkkinsä ja nimensä, minkä täten julkisena kaupanvahvistajana todistan. Jokioisten Latovainiossa, heinäkuun 30 päivänä 1935.
Toivo Pelttari
Jokioisten piirin nimismies.

Kaupanvahvistajan kutsumana todistajana oli saapuvilla:
Irma Hellsten
Kanslia-apulainen, Jokioinen.
Lunastus 30 mk.

[Kauppakirja Koskenpään talosta Jokioisten Latovainiosta]

Ja mitä sitten syytingeistä seuraa, selviää tästä linkistä.
http://www.etlehti.fi/keskustelu/927/ketju/maaseudun_ilkeat_anopit_ja_karsivat_miniat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti