perjantai 1. toukokuuta 2015

Forsman Latovainio


Entisaikaan oli Latovainiossakin mahdollisuus ostaa kauppatavaraa sunnuntaisinkin. Leipuri Forsman piti kotonaan pienimuotoista kauppaa. Pääasiassa he myivät omia leipomuksiaan, mutta oli heillä jälleenmyynnissä joitakin muitakin peruselintarvikkeita.

Tuolla Leukamäessä oli myös sileä kivi jonka ääreen kesäaikaan korttimiehet kokoontuivat. Pelin tiimellyksessä saattoi alkaa hiukomaan ja Forsmannilta saattoi hakea hiukopalaa muunmuassa silakoita. Vuorokaudenajasta ei niin ollut väliä ja sunnuntaisinkin siis saattoi asukkaita häiritä. Leipuri August Forsman (1875-1952) siis oli jo kuollut minun synnyttyäni, mutta muistan kyllä leskirouvansa Adolfinan. Hän piti sunnuntaisin pyhäkoulua kotonaan.

Sitten kun hän 60-luvulla kuoli kysyi opettaja Lintunen muistaisiko kukaan mikä olisi ollut hänen lempivirtensä? Minä innokkaana sanoin etten tiedä virren nimeä mutta jotain ohdakkeista siinä laulettiin.

Nykyaikana ei tuollaista kotikauppaa ilman erikoislupia saisi pitää, mutta entisaikaan se ei ollut niin nokon nuukaa. Forsmanin tontti on ostettu Joose Koskelalta ja talo on nykyisin kesäasuntona. Jos kierrätte tuota kaverini kooklen kameraa, näette Kuuman koulun opettajapariskunnan eläkeasunnon.

Forsman on tuolla koivujen takana, zoomatkaa  pikkusen ja hiirellä voi kiertää kameraa, kännykällä sormella sohottaa.






Tuo aitaus joka tuossa näkyy  kun kierrätte kameraa on lampaita varten. Uudisasukas Smith pitää siinä kesäisin lampaitaan. Mattilan Matin torppa se alunperin oli mutta nyt se on täydellisesti rempattu.   Mattilan Matin me kaikki muistamme Hän osasi korjata kellot ja tinasi pannut sekä kattilat. Pakkohan kuparikalut on tinata, muutoin tulee myrkkyä veteen. Vanha talo jäi käytännössä sinne uuden sisälle kun vähitellen koko huusholli on remontoitu ja laajennettu. Entinen Kontuniemi ja Ahonen ovat tuolla mäntyjen takana näkymättömissä.

Tämä maisema on siis huhtikuulta 2015 ja ikävän väritön. Heinäkuussa olisi vehreämpää. Allaolevassa kuvassa August Forsman poseeraa taskunauristaan suojellen. Vieressään saattaa olla latovainiolaisen puusepän tekemä tuoli. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti