tiistai 5. toukokuuta 2015

Latovainion risteys


Niin, 

Jännästi olemme nyt jo syyskuussa kun tultiin Tiensuun suunnasta tähän  Silvolasta parisataa metriä alaspäin kakkostien ristille. Maisema viheriöi. Tätä sanottiin pikatieksi ja se valmistui jo ennen kuin muistan asioita. Pori-Helsinki puoliväli 118 km kumpaankin suuntaan oli aikoinaan.Sitten tuli moottoritie (Vihdintie, Karkkilasta eteenpäin ja enään ei ole tasaväli.  Aleksis Kivi on saanut muistotalot Nurmijärvelle ja Siuntioon. Myös latovainiolaisten olisi syytä laittaa tähän risteykseen pronssilaatta: Moni merkkihenkkilö on ohittanut Latovainion, myös kirjailija ja kanttori Stenman ajoi tästä ohi.

Jos kierrätte kameraa näette Tuomolan ja Äijälän pellot, Tuomolan talon ja vanhan kaupan. Isoäitini oli aikoinaan Tuomolassa piikana.





Tämä latovainiontie meni aikoinaan suoraan läpi kakkostien kohti Jokioisten keskustaa joko Rehtijärven reunan kautta tai Kiipun läpi. Tämä mäki oli ensin vaaran paikka kun kakkostietä ei ollut hidastamassa. Setäni kaatui mäen puolivälissä polkupyörällä ja oli pitkään tajuton Tuomolan kammarissa. Lääkäri sanoi ettei saa siirtää eikä herättää. Kakkostien jo oltua vuosikymmeniä siskoni nousi linja-autosta, ylitti tien pimeässä ja joutui auton surmaamaksi 17-vuotiaana. Toinen siskoni sai ison auton töytäisyn polkupyöräänsä ja persuksiinsa ja satutti itsensä noin saman ikäisenä. Kaikkia en tiedäkään, mutta ennen pikatietä ei risteystäkään ollut. Ei mennä nyt Poriin, ei Jokioisille, ei Helsinkiin, vaan noustaan takaisin tuonne ylös Kuumantien risteykseen ja tehdään se lenkkimme loppuun, päättyen Kolkantien risteykseen. Sen jälkeen on maakuntakierros tehty. Tervetuloa mukaan te turistibusseilla tänne kaupalle tulleet turistit, olettepa olleet viitseliäitä aina Japania ja Yhdysvaltoja myöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti