keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Lapsivuode Latovainiossa

Entisaikaan ei kauaa lapsivuoteessa makoiltu. Sukulaiset tai kyläläiset saattoivat käydä lypsyllä jos ehtivät tai osasivat, silloin kun tuore äiti oli uupunut. Esikoisten kanssa oli varmaan raskaanpaa, mutta ainahan saattoi ilmetä muitakin ongelmia. Sotien jälkeen lapsikuolleisuus oli melko vähäistä jos verrataan  vuosisataa aikaisempaan aikaan.



Kunta järjesti kunnankätilölle, -Anna Laiholle asunnon Jänhijoen kaupan läheltä, joten Pohjois-Jokioinenkin sen synnyttäjineen oli paremmin saatavilla. Anna saattoi valtaosan Latovainion lapsista maailmaan aina 50-luvun puoliväliin asti. Ihan ihmisten kotona vaan niillä välineillä ja hygienilla mitä missäkin oli saatavilla. Ehkä talvisaikaan ei kuitenkaan saunassa, kun sen lämpimänä pito oli hankalaa. Siskonikin syntyivät kotona, minä tosin jo Forssan sairaalassa.

On se ollut iso vastuu Annalla kun yksin asiantuntijana sai olla pomona niin vaativassa toimenpiteessä. Kaikkihan menee yleensä ihan hyvin, mutta josko sektioita tai muita tomenpiteitä tarvittaisiin, se on kesken kaiken todella hankala tilanne kotisynnytyksissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti